14 07 2020

PROF. DR. KAYIHAN PALA'YI DESTEKLİYORUZ

1618/2020                                                                                                                09.07.2020

Bildiğiniz gibi Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala uzun yıllardır çevre sağlığı, işçi sağlığı, sağlık ekonomisi ve sağlık politikaları üzerine yaptığı bilimsel araştırmalar ve çalışmalarla Türkiye sağlık ortamına önemli katkılar sunmuş saygın bir bilim insanıdır.

Prof. Dr Kayıhan Pala COVID-19 salgınının ilk gününden itibaren konuyu önemli bir halk sağlığı sorunu olarak görmüş ve bu doğrultuda önemli çalışmaların içinde olmuş, birçok çalışmaya da öncülük etmiştir.

Türk Tabipleri Birliği COVID-19 İzleme Grubu içerisinde görev alan Dr. Kayıhan Pala salgına yönelik önemli raporların ve açıklamaların hazırlanmasına katkı sunmuştur. Bu süreçte yaptığı çalışmaların hekimlerin, sağlık çalışanlarının, toplumun yaşam ve sağlık hakları açısından taşıdığı önem tartışma götürmez ve unutulmaz niteliktedir.

Dr. Kayıhan Pala yaşadığı ilin sağlık sorunlarını görmezden gelmeyen ve bu sorunlara karşı çözüm yolları arayan bir bilim insanıdır. Bu anlayış çerçevesinde Bursa merkezli bir internet haber portalına Bursa’da salgının durumu ve Bursa sağlık ortamı üzerine değerlendirmelerde bulunmuştur. Bu açıklamalar üzerine Bursa Valiliği Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na “halkı yanlış bilgilendirme ve paniğe yönlendirme” gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuş, sonuçta bu gerekçelerle Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü tarafından Prof. Dr. Kayıhan Pala hakkında soruşturma başlatılmıştır.

Açılan soruşturma bilim insanının toplumsal sorumluluğunun gereklerini yerine getirme çabasına, akademik özgürlüklere, bilim insanının örgütlü mücadelesine ve Türk Tabipleri Birliği’nin salgındaki politikalarına yöneliktir.

Daha önce benzer gerekçelerle örgütümüz yöneticilerine ve örgütümüzle birlikte mücadele yürüten hekimlere, bilim insanlarına benzer gerekçelerle açılan davalarda Türk Tabipleri Birliği ve Tabip Odalarının yürüttükleri mücadeleler bu saldırıları ve soruşturmaları boşa düşürmüştür. Prof. Dr. Kayıhan Pala’ya yönelen bu saldırı da birlikte yürüteceğimiz mücadele ile sonuçsuz kalacaktır.

21 Temmuz 2020 tarihinde Prof. Dr. Kayıhan Pala’nın ve örgütümüzün yanında yer almak üzere tabip odanızdan en az bir temsilcinin Bursa’da olması önemlidir.

Konuya yönelik ortak yürütülecek etkinlikler ile ilgili ayrıntılar ilerleyen günlerde paylaşılacaktır.

Gereği için bilgilerinize sunar, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Dr. Bülent Nazım Yılmaz

Bu tartışmayı web'de görüntülemek için https://groups.google.com/d/msgid/todap/daecf49c-07db-c12c-711f-76dc8de79475%40ttb.org.tr adresini ziyaret
edin.

*** BU TOPLANTI İÇİN 1 KİŞİ GÖREVLENDİRİLECEKTİR. GİTMEK İSTEYEN MESLEKTAŞIMIZ ODAMIZA BAŞVURABİLİR.