07 03 2020

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

BASIN   AÇIKLAMASI

1857 yılının 8 Mart günü New York’ta 40.000 dokuma işçisi kadının eşit işe eşit ücret , çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve 8 saatlik iş günü talebiyle greve başladıkları gün dreniş sırasında yangın çıkar, 129 kadın hayatını kaybeder.Hayatını kaybeden kadınların anısına ilk olarak 1910 yılında Clara Zetkin ve Rosa Luksemburg  8 Mart ‘ı Dünya Kadınlar Günü olarak kutlamaya başlamış,1977’ de de 8 Mart Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Kadınlar Günü olarak ilan edilmiştir.

Tüm Kadın Hekimlerimizin, kadın sağlık emekçilerimizin ve kadınlarımızın gününü kutluyoruz.

Yüzyıllardan beri kadınların yaşadığı sorunların kaynağı toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve bu sorunları üreten cinsiyetçi politikalar olduğunu gözlemlemekteyiz.Dünyada ve ülkemizde kadınların ve erkeklerin toplumsal yaşamın her alanında eşit katılımları ve hakları için gerekli yapılanmalar oluşturulmalıdır.1985 yılında Türkiye’nin de imzaladığı kadına karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi sözleşmesi (CEDAW) gerektirdiği tüm eşitlikçi politikalar mutlaka hayata geçirilmelidir.Gerek sosyal alanlarda gerekse iş alanlarında , aile ortamlarında cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kalkması için toplumun her birey ve kurumuna görev düşmektedir.

Ulu önder Atatürk ‘ün çabalarıyla eşit miras , eğitim hakkı ve seçme seçilme hakkı kadınlarımıza 1934 yılında pek çok ülkeden önce verilmiştir.Kadınlarımız kazandıkları haklarıyla iş ve toplum hayatına katılıp sosyal ve akademik olarak ilerlemektedir.Ancak bu oran hala istenildiği seviyede yüksek değildir.Akademik alanda , özel ve kamusal kurumlarda yönetici ve üst düzey kadroda kadın temsiliyeti istenilen oranın çok altındadır.Dileğimiz tüm kadınlarımızın hak ettiği yerlere ulaşmasıdır.Meclisimizde kadın millet vekilleri sayısının daha da arttığını görmek istiyoruz.Sivil toplum kuruluşlarında ,üniversite akademik kadrolarında,özel sektörde yönetici basamaklarında daha çok kadın olursa her şeyin daha güzel olacağına inanıyoruz.Tüm kız çocuklarımızın eğitimini tamamlayıp bir meslek sahibi olarak, kazandığı ekonomik özgürlükle kendileri ile ilgili daha sağlıklı kararlar alabileceğine ve hayatlarını idame edeceklerine inanıyoruz.Ülkemizde hala 3 kadından biri eşi veya erkek arkadaşı tarafından şiddete maruz kalmaktadır.Kadınlarımızın % 44 Ü hayatının belli bir parçasında psikolojik , %30 u ekonomik şiddete maruz kalmaktadır.15 yaşından önce bir yetişkin tarafından cinsel istismara uğrayan kadınların oranı % 12 dir.En acısı ülkemizde her gün bir kadın şiddete mağruz kalarak hayatını kaybetmektedir.Bu durumda acilen şiddete karşı önlemler alınması gerekmektedir.Kadınların yaşam hakkının korunması ,sağlıklı yaşamalarının güvence altına alınması için toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanmalı ve İstanbul Sözleşmesinin uygulanması için çaba sarf edilmeli , şiddetle mücadele edilmelidir.

Toplumun her kademesinde kadınlarımızın cinsiyet eşitsizliği ile karşılaşmadığı , haklarının korunduğu şiddete maruz kalmadıkları,sağlıklı ,adil ,huzur ve barış dolu günler diliyoruz.

Saygılarımızla.

DENİZLİ TABİP ODASI YÖNETİM KURULU