30 01 2020

PROF. DR. HÜSEYİN TURGUT ' UN "CORONA VİRÜS ENFEKSİYONU " HAKKINDAKİ BASIN AÇIKLAMASI

Yeni Coronavirus 2019 (2019-nCoV)

Coronavirus, insan ve hayvanlarda enfeksiyona neden olan zarflı, RNA virüsüdür. Soğuk algınlığı veya nezle olarak bilinen üst solunum yolu enfeksiyonuna en sık neden olan virüslerden biridir. Sıklıkla kış ve ilkbahar aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarında toplumun %15-30’unda “humancoronavirus” (HCoV) etken olarak saptanır. 2002 yılına kadar sadece iki coronovirus tipi insanlarda solunum yolu enfeksiyonuna neden olurken, 2002 sonunda Çin’de diğer tiplerden daha ağır enfeksiyona neden olan yeni bir coronavirus “(SARS-CoV) tipi tanımlandı.

2012 yılının ortalarına gelindiğinde, Suudi Arabistan’da bu kez ara konağın tek hörgüçlü develer olduğu yeni bir coronavirus tipi MERS-CoV tanımlandı.

MERS-CoV’nin ortaya çıkışından yaklaşık 8 yıl sonra, 31 Aralık 2019-3 Ocak 2020 tarihleri arasında,Çin’in Wuhan şehrinde deniz ürünleri ve çok türde canlı hayvanın satıldığı pazarda, 44 kişide hemen hemen aynı zamanlarda pnömoni gelişmesiyle yeni bir virüsle salgın olasılığı Dünya Sağlık Örgütüne bildirildi. Hastalardan alınan solunum yolu örneklerinin incelenmesiyle virüsün yeni bir coronovirusolduğu açıklandı. Bu yeni virüse, NovelCoronavirus (2019-nCoV) adı verildi.

Şuan yaşanan sorun da, bu yeni virüse bağlı gelişen salgın hastalığa bağlı gelişmeler.

Coronavirus nasıl bulaşır?

Hasta kişilerin öksürmesi, hapşırması veya konuşması ile çevreye yayılan solunum sıvılarınınsolunması yoluyla, ya da yüzeylere bulaşmış olan virüsün eller aracılığı ile alınıp burunveya ağıza temas edilmesiyle bulaşır. Diğer zarflıvirüslerin aksine mide-barsaksistemi koşullarına dayanıklıdır ve fekal-oral yolla da bulaşabilir. Etkenin solunum yoluyla bulaşmasıiçin hasta kişi ile 1 metre çapındaki alanda bulunmak yeterlidir. Yeni bulanancoronavirusun hangi oranda insandan insana bulaştığı henüz bilinmemektedir.

Hastalık Belirtileri

2019-nCoV’nin kuluçka dönemi 2-14 gün olarak tahmin edilmektedir. Hastalardaani bir başlangıç görülmektedir. En sık görülen belirtiler; yüksek ateş, öksürük ve nefesdarlığıdır.

Korunma ve Tedavi

Coronaviruslara karşı aşı veya ilaç bulunmamaktadır

Solunum yolu ile bulaşan tüm virüslerden korunmak için:

·         Sabun ve su kullanarak eller sık sık temizlenmelidir;

·         Öksürürken ve hapşırırken ağız ve burun bükülmüş dirsek içi veya mendil ile kapatılmalı,mendili atılarak eller yıkanmalıdır;

·         Ateş ve öksürüğü olanlarla yakın temastan kaçınılmalıdır.

·         Ateş, öksürük ve nefes almada zorluk yaşayan kişiler, erken tıbbi yardım almak için bir sağlıkkuruluşuna başvurmalı ve seyahat geçmişleri varsa sağlık uzmanıyla paylaşmalıdırlar;

Coronavirüsle ilgili olarak şu an itibarıyla ilimizde herhangi bir paniğe gerek olmadığını söyleyebiliriz.

İnsanlarımızın bilimsel olmayan, resmi olmayan kaynaklardan yapılan açıklamalara itibar etmemesi dileklerimizle s a ğ l ı k l ı   g ü n l e r …

DENİZLİ TABİP ODASI