29 12 2015

Denizli Tabip Odasından 'Hava Kirliliği' Hakkında Basın Açıklaması

Değerli Basın Emekçileri,


Yapılan araştırmalar sağlığa yönelik ilk on risk faktöründen birinin hava kirliliği olduğunu ortaya koymuştur. Hava kirliliği ülkemizin en önemli çevre ve halk sağlığı sorunudur.

Hava kirliliğine maruz kalmak tahrişten ölüme kadar uzanan geniş yelpazede ani ve süreğen sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Özellikle hamile kadınlar, çocuklar, yaşlılar, solunum yolu hastalıkları veya ciddi hastalıkları olanlar için daha da büyük sorun oluşturmaktadır.

Hava kirliliğine maruz kalmak yeni astım vakalarını tetikleyebilir, önceden var olan solunum hastalıklarını kötüleştirebilir ve aralarında KOAH, amfizem, akciğer iltihabı ve akciğer kanserinin de yer aldığı kronik hastalıkların gelişmesini ve ilerlemesini tetikleyebilir.

Yapılan araştırmalar hava kirliliğinin kalp krizi, felç gibi hastalıkları da tetikleyebileceğini göstermiştir. Hava kirliliğinin ayrıca sperm kalitesinde düşme, erken doğum ve düşük doğum ağırlığına da yol açtığı yapılan çalışmalarla gösterilmiştir.

Hava kirliliği sağlığımız için bu kadar ciddi bir tehlike oluştururken Denizli Türkiye’nin hava bakımından en kirli şehirlerinden biri olmaya devam etmektedir. İlimizin özellikle Dokuzkavaklar, Anafartalar, Fatih, Deliktaş, Sümer, Üçgen ve Garaj bölgesinde hava kirliliğinin ne boyutlara ulaştığını gözle görülür boyutta farkedebiliyoruz.

Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hava kalitesi izleme istasyonları verilerinin yayınlandığı resmi web sayfasına baktığımızda Denizli’nin hava kirliliği durumunun ne kadar vahim hale geldiğini görebiliyoruz.

Bu istasyonlarda ölçülen “Partikül Madde 10” değerleri Avrupa Birliği tarafından sınır değer kabul edilen 50 mikrogram/metreküp’ünortalama 5 katına ulaşmış durumda. Hatta bazı günlerde 610 gibi sınır değerlerin 12 katına ulaşan değerlere ulaştığı saatler de oluyor.

Yetkililerin hava kirliliği ile ilgili “biz denetimleri sıklaştırdık” açıklamaları ise havada kalıyor. Çünkü halkımıza dağıtılan veya satılan kömür denetlenmiş olsa bu derece hava kirliliği olmaz.

Denizli bu kirli havayı solumayı hak etmiyor. Sağlığımızı ciddi şekilde tehdit eden şehrimizdeki hava kirliliğinin bir an önce giderilmesi için başta Denizli Valiliğimiz olmak üzere, Belediyelerimizi, Halk Sağlığı Müdürlüğümüzü göreve davet ediyoruz.

Bizler Denizli Tabip Odası ve Çevre Mühendisliği Odası Denizli İl Temsilciliği olarak havamız temizlenene kadar konunun takipçisi olacağımızı bildiriyoruz.


 


DENİZLİ TABİP ODASI


ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI DENİZLİ İL TEMSİLCİLİĞİ