15 09 2020

Denizli Tabip Odası’ndan ‘Siyah Kurdele’ eylemi; SAĞLIK ÇALIŞANLARI KORUMADAN TOPLUMU KORUYAMAZSINIZ

Denizli Tabip Odası koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden hekim ve sağlık çalışanlarını anmak ve sağlık çalışanlarının sağlığını korumaya dikkat çekmek için 14-18 Eylül tarihleri arasında siyah kurdele takacak.

Denizli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Rıza Hakan Erbay yaptığı açıklamada Türk Tabipler Birliği’nin kaybedilen sağlık çalışanları ve vatandaşları anmak için siyah kurdele takarak görev yapma eylemi çağrısına katıldıklarını belirterek 17 Eylül Perşembe günü 12.30’da bir dakikalık saygı duruşunda bulunacaklarını belirtti.

Açıklamasında ilk vaka sonrası evden çıkış, seyahatler, sosyal organizasyonların kısıtlanması ve karantina uygulamaları gibi önlemlerle Mayıs sonlarında belirli bir düzeyde salgın kontrolü sağlanabildiğini ifade eden Erbay; “Ancak 1 Haziran itibarıyla normalleşme sürecinde önlemlerin tümüyle gevşemesi ve duyarsızlaşma hastalığın hızla yayılmasına yol açtı ve halen hızla yayılmaya devam ediyor. Bu ciddi hastalık yapabilen ve %4 gibi bir oranla ölüme yol açabilen salgın hastalığın hızlı yayılımının kontrolü hastane ve yoğun bakım yatak kapasitelerinin halkımıza yetecek düzeyde kalabilmesi için hayati önem taşımaktadır” dedi.

“DENİZLİ İÇİN DE TEHLİKE ÇANLARI ÇOKTANDIR ÇALMAKTADIR”

Denizli için de tehlike çanlarının çaldığı uyarısında bulunan Erbay şu ifadeleri kullandı; “Şu anda Ankara'da iki hastane hariç tüm hastanelerin pandemi hastanesine dönüştürüldüğünü, Konya, Adana, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Rize gibi ülkemizin farklı bölgelerindeki illerinde yüksek oranda hastalık bulunduğunu biliyoruz. Denizli'de de PCR testleri ile virüs pozitif saptanan hasta sayısı her geçen gün artmakta, kontrolü de giderek zorlaşmaktadır. Denizli için de tehlike çanları çoktandır çalmaktadır. Bu süreçte ilimizden ve ülkemiz genelinde pek çok şehrimizden hekim, hemşire, sağlık teknisyeni ve personeli olarak sağlık çalışanımız ve vatandaşımız bu hastalığa yakalandı ve birçoğunu da kaybettik maalesef.”

İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞI SAYILMALI!

Erbay hekimlerin ve sağlık çalışanlarının bu süreçte çok yıprandığına dikkat çekerek emeklilik ve istifalar yaşandığını hatırlattı. “Sağlıkçılarımızı kaybedersek halkımızı nasıl yaşatacağız” sorusunu soran Erbay, Sağlık çalışanlarına maddi ve manevi olarak destek olunmalı, iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilmeli ve hakları karşılıksız bırakılmamalıdır. Türk Tabipleri Birliği'nin 14-18 Eylül tarihleri arasında kaybettiğimiz bu sağlık çalışanlarımız ve vatandaşlarımızı anmak için formalarımıza, önlüklerimize ‘Siyah Kurdele’ takarak görev yapma eylemi çağrısına Denizli Tabip Odası olarak biz de katılıyoruz. 17 Eylül perşembe günü 12.30'da bir dakikalık saygı duruşunda bulunulacaktır. Kaybettiğimiz insanlarımız için bu saygı duruşuna Halkımızı da davet ediyoruz” söyleriyle halka da siyah kurdele takma çağrısında bulundu.

TEDBİRLERE UYMA ÇAĞRISI

Son olarak hayatını kaybedenleri anarken koronavirüs tedbirlerine de uyulması çağrısı yapan Erbay açıklamasını şöyle noktaladı; “Siyah Kurdele ile kaybettiğimiz en değerli varlıklarımız yani insanlarımızı anarken onların boşuna ölmediğini, çok değerli hatıralarıyla birlikte hayatları pahasına kendimizi korumakla yükümlü olduğumuz dersini aldığımızı ve anladığımızı ispat etmeliyiz. Hepimizin ailesini, büyüklerini, küçüklerini yani toplumumuzu koruyabilmek için birey olarak maske, mesafe, hijyen kurallarına uyarak görevimizi yaptığımızı göstermemiz gerekiyor. Bu bir ölüm kalım mücadelesidir. Bu mücadeleyi sadece kendimiz için yapmıyoruz, önlemlere uyarak bir zincir şeklinde tüm insanlarımızı korumuş oluyoruz. Bu zincirin zayıf halkası olmayalım, herhangi birimizin önlemlere uymadaki ihmali eninde sonunda kendisine veya yakınlarına zarar verecektir.”